Inbrekers hebben afgelopen nacht drie schilderijen gestolen uit het Nationaal Museum van Griekenland, het grootste kunstmuseum van het land. Het gaat om werken van Piet Mondriaan, Pablo Picasso en de Italiaanse schilder Guglielmo Caccia.

Het werk van Picasso is het Hoofd van een Vrouw, een schilderij dat de kunstenaar in 1949 maakte. Hij schonk het aan de Griekse staat ter ere van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Mondriaan is een olieverf uit 1905 meegenomen van een molen. Van Caccia werd een tekening uit de zestiende eeuw meegenomen.

Balkon

De dieven gingen geraffineerd te werk: om de bewakers af te leiden hadden ze zondag al op meerdere plaatsen het alarm laten afgaan.

Toen dat vanochtend rond 05.00 uur weer gebeurde, was de bewaker net te laat: hij zag alleen een persoon wegrennen. De inbraak moet nog geen tien minuten geduurd hebben.

De inbrekers waren binnengekomen via een balkon. Een tweede kunstwerk van Mondriaan, een landschap, bleef achter tijdens de vlucht van de daders.

Het museum kon niet direct zeggen wat de waarde van de gestolen werken is. De drie werken zijn uit hun lijst gehaald om te vervoeren.

STER reclame