NOS NieuwsAangepast

NMa beboet huisartsenvereniging

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt van de mededingingsautoriteit NMa een boete van 7,7 miljoen euro voor het inperken van de vestigingsvrijheid van huisartsen.

De LHV adviseert leden volgens de NMa alleen nieuwe huisartsen in hun gemeente toe te laten als de gevestigde artsen het ermee eens zijn. Dat houdt in dat er sollicitatiegesprekken worden gevoerd en nieuwe huisartsen geweigerd mogen worden.

Bent u huisarts en op zoek naar een plek voor uw nieuwe praktijk? Wij horen graag meer over uw zoektocht. Mail naar nosnet@nos.nl.

Volgens bestuurslid Henk Don van de NMa is dat niet toegestaan. "Ze mogen wel kennismaken en vervangingsregelingen afspreken, maar geen toelatingsbeleid voeren."

Dwangsom

Nieuwe huisartsen krijgen door het beleid van de LHV geen eerlijke kans, stelt de NMa. Ook patiënten en zorgverzekeraars zouden worden benadeeld, omdat die minder keuze hebben.

In 2001 heeft de NMa zich ook al eens over deze kwestie uitgesproken. "Toen is er door de LHV ontheffing gevraagd, maar die is geweigerd. Het moest dan ook duidelijk zijn dat dit niet in orde is", zegt Don.

Twee functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het vestigingsadvies krijgen persoonlijke boetes van 50.000 en 25.000 euro. Ook moet de LHV een dwangsom betalen als de organisatie niet binnen 6 weken aan zijn leden laat weten dat het toelatingsbeleid wordt ingetrokken.

In beroep

De LHV zegt het beeld dat de NMa schetst helemaal niet te herkennen en gaat in beroep. De artsenvereniging zegt er juist voor te zijn dat een huisarts zich op elke plek kan vestigen die hij wenst.

Bijna alle huisartsen zijn aangesloten bij de LHV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl