NOS Nieuws Economie Aangepast

Makelaars willen eisen aan verhuur

Organisaties van makelaars willen dat er strengere eisen komen voor makelaars die huizen verhuren. Daarmee moet worden voorkomen dat in huizen grote groepen Oost-Europeanen worden ondergebracht of wietplantages worden gevestigd.

Omdat de huizenmarkt is ingestort, proberen eigenaren tijdelijk hun woning te verhuren. Het aantal verkochte huizen is gedaald van 220.000 in 2001 naar 110.000 duizend vorig jaar. In die tijd steeg het aantal makelaars en huurbemiddelaars van 3500 tot 11.000.

Daar zitten malafide makelaars tussen, zegt koepelorganisatie VBO. In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld de identiteit van de huurder niet gecontroleerd.

Zootje

"Er zijn makelaars die er een zootje van maken", zegt Alex Voorn van de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt. "Er zijn gevallen bekend dat huurders makelaars betalen voor het zoeken van een huis waarin hennep kan worden geteeld."

VBO bepleit een keurmerk voor verhuurmakelaars. Een andere beroepsorganisatie van woonbemiddelaars, Vastgoed Pro vindt dat er weer een vergunning komt voor het beroep van makelaar. Nu kan iedereen dit beroep uitoefenen. Woordvoerder Ed van de Bijl: "Het mag niet zo zijn dat ieder die dat wil zo maar in die markt kan duiken."

STER reclame