Een ernstig verminkte Belg heeft in het ziekenhuis van Gent een nieuw gezicht gekregen. Het is de eerste gezichtstransplantatie van het land en nog maar de negentiende wereldwijd.

De man is vorige week geopereerd. De ingreep zou succesvol verlopen zijn. Omdat het om een bijzonder zware operatie gaat, is de man nog herstellende.

"Er moeten nog enkele onderzoeken worden gedaan, maar op dit ogenblik lijkt alles goed te verlopen", zegt een woordvoerder.

Documentaire

Verdere details over de ingreep zijn nog niet vrijgegeven, omdat het ziekenhuis het nieuws pas volgende week officieel wil bekendmaken. Belgische media berichtten er echter vandaag al over.

Volgens de krant De Morgen is de operatie gefilmd, om er later een documentaire over te maken. Beelden van de patiënt of de overleden donor zullen uit privacyoverwegingen niet worden vertoond.

Zelden uitgevoerd

Zeven jaar geleden vond in Frankrijk de eerste gedeeltelijke gezichtstransplantatie plaats, op een vrouw die slapend door haar hond was aangevreten.

Anderhalf jaar geleden lukte het artsen in Barcelona om een compleet gezicht te vervangen. Die man was verminkt geraakt bij een schietpartij. Sinds 2009 werkten chirurgen in Gent aan de techniek, onder meer door op lijken te oefenen.

Het is de bedoeling dat de ingreep slechts zelden uitgevoerd zal worden, omdat het fysiek en emotioneel een zeer zware operatie is. Alleen patiënten die door bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen of brandwonden zwaar verminkt zijn, komen er daarom voor in aanmerking.

STER reclame