NOS NieuwsAangepast

Verplichte evacuatie om zwakke dijk

In Groningen is een kritieke toestand ontstaan bij het Eemskanaal, de verbinding tussen de stad Groningen en Delfzijl. Ter hoogte van Woltersum sijpelt er water door de verzadigde dijk. Ongeveer 800 bewoners worden verplicht geëvacueerd.

Een gebied van enkele honderden hectare kan binnen enkele uren onder water komen te staan. De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. "De kans hierop is klein, maar de gevolgen kunnen erg groot zijn", zegt Coen Vaarkamp van de brandweer in Groningen.

Het leger is met vijftig militairen bezig om de dijk te versterken. Ook worden er vier legervrachtwagens gebruikt voor het vervoeren van zandzakken en om te helpen bij de evacuatie.

Sporthal

Het gaat om de dorpen Woltersum en Wittewierum en delen van Ten Post en Ten Boer.

De evacuatie wordt uitgevoerd door politie en defensie. Bewoners krijgen het verzoek om naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk is kunnen ze terecht in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer en sportcentrum Zernike in Groningen.

De politie gaat langs de huizen om te controleren of iedereen vertrekt. Ook vee wordt geëvacueerd.

Inwoners en familieleden met vragen kunnen contact opnemen met het informatienummer 050- 367 7000.

Gecontroleerd

In grote delen van Groningen, waaronder de polder bij Tolbert, is vannacht de hoogste waterstand bereikt. De toestand bij Tolbert, waar het gisteren kritiek was, is stabiel.

Omdat het vrijwel niet meer regent, stijgt het water niet meer en is het ergste gevaar voor overlast geweken. Toch wordt er in het noorden nog intensief gecontroleerd of de dijken en andere waterkeringen het houden.

Om 13.00 uur moet duidelijk zijn of het gevaar in Groningen definitief is geweken. Dan wordt bij het Lauwersmeer de hoogste waterstand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl