NOS NieuwsAangepast

Wind oorzaak dood kinderen Huizen

Harde wind heeft het noodlottige ongeval veroorzaakt waarbij twee meisjes in het Noord-Hollandse Huizen door koolmonoxide-vergiftiging om het leven kwamen. Dat zegt de politie na onderzoek.

De afvoer van koolmonoxide vanuit de geiser liep via de normale weg naar buiten, maar door de harde wind werd het giftige gas terug naar binnen geblazen. Via een open ventilatiekanaal kon het gas naar de badkamer stromen, waar de meisjes zich bevonden.

Logeerpartijtje

Het drama voltrok zich tijdens een logeerpartijtje bij een van de meisjes thuis. De drie vriendinnen waren in de badkamer. Toen het koolmonoxide-alarm afging, kregen de ouders de deur niet meteen open omdat die op slot zat.

Toen de politie de deur forceerde, waren de drie meisjes al buiten kennis. Bij aankomst in het ziekenhuis waren de 11- en 12-jarige vriendinnen van het meisje overleden. Het 10-jarige meisje dat de logeerpartij organiseerde, werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen en maakt het nu naar omstandigheden goed.

Uit het onderzoek bleek dat er met de geiser die de koolmonoxide veroorzaakte niets mis was. De geiser functioneerde naar behoren en was onlangs nagekeken. Volgens de politie is er sprake van een noodlottig ongeval door samenloop van natuurlijke factoren.

Giftig

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat vrijkomt door onvolledige verbranding van aardgas of hout. Het is extra gevaarlijk doordat het smaak- en reukloos is, waardoor het vaak te laat opgemerkt wordt. Bovendien raken slachtoffers vaak snel buiten bewustzijn.

Doordat koolmonoxide sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof kan er zuurstofgebrek ontstaan in belangrijke organen. Dat kan bijvoorbeeld tot hersenbeschadiging leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl