NOS NieuwsAangepast

Kopiëren aanbidden kan in Zweden

In Zweden is illegaal downloaden nu officieel een religie. De godsdienst staat ingeschreven als "een geloofsgroep die bouwt op godsdienstige werkzaamheden en daarvoor samenkomsten met gezamenlijke meditatie of bidden organiseert", maar het kopiëren en verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal staat ook hoog in het vaandel bij de gelovigen.

Zo ondertekenen de gelovigen al hun e-mails en brieven met de spreuk 'kopieer en deel'. De sneltoetscombinaties voor kopiëren en plakken, CTRL-C en CTRL-V, zijn voor de religie heilige symbolen. Informatie is volgens de volgelingen waardevol en verdubbelt zijn waarde als het wordt gekopieerd en verspreid.

Religie kost 500 euro per jaar

Priesters van de 'Kopimisten' mogen nu bijvoorbeeld huwelijken sluiten. De inschrijving als religie ging niet zonder slag of stoot: De organisatie moest hun verzoek twee keer herschrijven. Door het vele papierwerk en een verplicht bestuur kost de religie jaarlijks zo'n 500 euro.

Zweden is de thuishaven van een aantal felle actievoerders tegen auteursrecht. Zo komt de website thepiratebay.org, waar links naar auteursrechtelijk materiaal worden gedeeld, oorspronkelijk ook uit Zweden. Ook heeft de Zweedse 'Piratenpartij' twee zetels veroverd in het Europees parlement, waar het strijdt voor minder strenge auteursrechtwetten. In Berlijn behaalde een zusterpartij een grote verkiezingsoverwinning.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl