1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Eerste Britse minister in 57 jaar bezoekt Birma

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, is begonnen aan een tweedaags bezoek aan Birma. Het is voor het eerst sinds 1955 dat een minister van de voormalige kolonisator een bezoek brengt aan het land.

Hague is in Birma om over democratische hervormingen en het vrijlaten van gevangenen te praten. "We hopen dat alle overgebleven politieke gevangenen worden vrijgelaten, dat er vrije en eerlijke verkiezingen komen, dat er er humanitaire hulp wordt toegelaten en dat er stappen worden gezet naar nationale eenheid," zei Hague aan het begin van zijn reis.

Boycot

De Britse minister ontmoet onder meer zijn Birmese evenknie Wunna Maung en president Thein Sein. Ook gaat de Britse minister met oppositieleider Aung San Suu Kyi praten.

Juist vandaag werd bekend dat de partij van Suu Kyi mag meedoen aan de komende tussentijdse verkiezingen in Birma. Suu Kyi heeft nog niet gezegd of ze zelf verkiesbaar is. Haar partij, de NLD, boycotte de verkiezingen in 2010, omdat het militaire regime allerlei restricties had opgelegd. Zo mocht Suu Kyi zelf zich toen niet verkiesbaar stellen.

Militaire dictatuur

De bevolking van Birma leefde tientallen jaren onder een militaire dictatuur. Vorig jaar schreef het regime verkiezingen uit. De nieuwe regering bestaat voor een groot deel uit voormalig militairen en achter de schermen heeft de oude legertop nog steeds veel macht. Toch voert de nieuwe regering voorzichtig hervormingen door.

Vorige maand was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook op bezoek in Birma. Clinton zei toen de diplomatieke relatie met Birma te willen herstellen als dat land doorgaat met democratische hervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl