Waterbad- methode verleden tijd voor kip?

Aangepast

Vanaf 1 september 2012 verandert de manier waarop 50 procent van de kippen wordt verdoofd voor de slacht. De meest voorkomende manier waarop jouw stukje kipfilet wordt bereid gaat daarmee op de schop met als doel effectiever en diervriendelijker te worden.

Eigenlijk had dit al per 1 januari 2012 moeten gebeuren, maar staatssecretaris Bleker heeft het verbod op het laatste moment uitgesteld, omdat de alternatieven nog niet goed genoeg zijn.

Momenteel wordt er in de gangbare industrie gebruik gemaakt van twee vormen van verdoven alvorens de hals van de kippen wordt doorgesneden. Aan de ene kant wordt er gebruik gemaakt van atmosferische gassen (zo'n 25 procent van de gevallen) en aan de andere kant van de waterbadmethode (zo'n 55-65 procent van de gevallen).

Rode puntjes

Nu is twee jaar geleden uit onderzoek gebleken dat deze laatste methode niet altijd goed werkt. In dit systeem worden kippen ondersteboven met hun kop ondergedompeld in een bak met water dat onder stroom staat. Hierdoor raken ze verdoofd en vervolgens wordt de halsslagader doorgesneden. Echter, niet alle kippen krijgen de voltage die verdoving biedt: sommigen juist te veel, anderen weer te weinig. Krijgt een kip te veel voltage, dan zie je dit terug in het vlees. Bijvoorbeeld de rode puntjes. En krijgt een kip te weinig volt, gaat deze onverdoofd langs het mes. Niet de meest diervriendelijke methode dus.

Verdoving op maat

En dus is de industrie al twee jaar bezig om een alternatief op het huidige waterbad te ontwikkelen, in samenwerking met onderzoekers van Livestock Research Wageningen UR. En met succes, want per 1 september gaat de gehele industrie over op een variant waarbij elke kip op weerstand wordt gemeten. Hierop wordt het voltage aangepast en dus krijgt elke kip een zogenaamde 'verdoving op maat'.

Een nieuwe methode dus, die het welzijn van kippen zou moeten verbeteren. Maar kan dat waterbad in zijn geheel niet overboord? Volgens Wageningen is dit nog een stap te ver. Ten opzichte van de rest van de wereld loopt Nederland voorop in het ontwikkelen van alternatieven. Van staatssecretaris Bleker moet de Nederlandse industrie per 1 september dus aanpassingen doen, terwijl de rest van de Europese slachterijen pas vanaf 2013 of nog verder om hoeven. Voorlopig is het waterbad nog niet verleden tijd maar NOS op 3 verslaggever Harro Brouwer nam een kijkje.

Door: Dorien