De Republikeinse presidentskandidaat Michele Bachmann heeft haar campagne opgeschort na het slechte resultaat in Iowa. In haar geboortestaat kwam Bachmann niet verder dan 5 procent van de stemmen. Ze eindigde daarmee zesde en laatste.

In de zomer won ze nog een informele verkiezing. Na die zege kwam haar campagne in een vrije val terecht. Tijdens debatten in de herfst kwam ze er niet aan te pas.

In de laatste dagen van de campagne in Iowa trok ze zelfs geen enkele bezoeker toen ze ergens in een zaaltje verscheen.

Tijdens een persconferentie waarin ze haar terugtrekking bekendmaakte, waarschuwde ze nogmaals voor Obamacare, de omstreden gezondheidswet van de president waartegen Bachmann te hoop liep. Ze waarschuwde ook tegen het in haar ogen socialistische beleid van Obama. De komende verkiezingen zijn volgens Bachmann de laatste kans om te voorkomen "dat Amerika een socialistisch land wordt".

Blunders

Bachmann viel na de bekendmaking van haar kandidatuur op door haar blunders. Zo verwisselde ze de geboorte- en sterfdag van Elvis, zei ze dat ze de Amerikaanse ambassade in Iran zou sluiten (de VS heeft geen ambassade in Iran) en vergeleek zij zichzelf met een massamoordenaar uit Iowa die toevallig de naam John Wayne droeg.

Bachmann was vooral de kandidaat van de conservatieve Tea Party. Vertegenwoordigers van die beweging kwamen na de tussentijdse verkiezingen van 2010 met grote getale in het Congres.

Aanhangers van de Tea Party zullen nu op zoek moeten naar een andere kandidaat. Het dichtst bij de standpunten van de Tea Party komt Rick Santorum die het gisteren opvallend goed deed. Hij voert campagne met een grote nadruk op familie- en gezinswaarden.

Ondanks het goede resultaat is het de vraag of Santorum het lang kan volhouden tegen topfavoriet Mitt Romney. Die heeft veel meer geld en staat op de grote voorsprong in New Hampshire waar volgende week de volgende voorverkiezingen worden gehouden.

Perry blijft

Een andere kandidaat waarvan werd verwacht dat hij zou opstappen, Rick Perry, blijft toch in de race. Op twitter schreef hij: And the next leg of the marathon is the Palmetto State...Here we come South Carolina!!!. De tweet werd begeleid door een foto van een Perry in trainingpak die zijn duim omhoog steekt.

Perry deed het net als Bachmann ook niet goed in Iowa, maar hij heeft in elk geval nog het geld om door te gaan. Zijn volgende doel is dus South Carolina. Daarmee slaat hij New Hampshire over omdat de conservatieve Perry daar waarschijnlijk weinig kans maakt. In South Carolina zal hij dan weer de strijd aanbinden om de conservatieve christelijke kiezer met Santorum en Newt Gingrich. In South Carolina heeft Mitt Romney juist weer minder aanhang.

STER reclame