Schade door harde wind

Aangepast

Het stormachtige weer van vandaag heeft vooral in Noord-Holland, Friesland en Groningen problemen veroorzaakt. Het waren voornamelijk kleine incidenten, zoals omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen.

Ook in andere plaatsen ontstond schade. In Vinkeveen sloeg een omgewaaide boom een gat in het dak van een oude smederij. Het pand staat op de monumentenlijst.

Bij verzekeraar Interpolis zijn tot nu toe 200 schademeldingen binnengekomen, vooral uit het noordwesten van Nederland en uit Gelderland en Noord-Brabant. De meeste schade is veroorzaakt door afgebroken takken. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog zal toenemen. Er zijn extra medewerkers ingezet om de meldingen te verwerken en de openingstijden zijn verlengd tot vanavond 20.00 uur.

Luchthaven

Schiphol had geen grote problemen door de wind. Wel waren er annuleringen van vluchten uit en naar Groot-Brittannië. Dat land had ook veel last van de storm.

Het treinverkeer heeft wel last gehad van de harde wind. Door een omgevallen boom heeft het treinverkeer tussen Deurne en Helmond enkele uren stilgelegen. Ook tussen Woerden en Bodegraven reden vanmiddag en een deel van de avond geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding.

Code Oranje

In Nederland zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De wind is inmiddels in kracht afgenomen.

Het KNMI gaf vanmorgen voor de provincies Noord-Holland en Friesland de code oranje af. De hele middag waren er windstoten van tussen de 100 en 120 kilometer per uur. De waarschuwing werd rond 17.00 uur door het KNMI ingetrokken. In de kustprovincies kan de wind nog de hele avond aanhouden.

Voor het weer zijn er vier kleurcodes; code oranje is de op één na hoogste. Alleen bij code rood zijn de omstandigheden gevaarlijker, dan geeft het KNMI een weeralarm af. Code oranje komt gemiddeld enkele keren per jaar voor.

Automobilisten

Rijkswaterstaat waarschuwde 's middags weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden en adviseerde automobilisten om de actuele weers- en verkeerssituatie in de gaten te houden via internet, radio, teletekst, navigatiesysteem en borden boven de weg. En de ANWB zei dat automobilisten met een aanhanger beter konden wachten tot de storm voorbij was.

Ook viel er vandaag veel regen, net als in de afgelopen weken. De waterstand in rivieren, sloten en beken flink is daardoor flink toegenomen. In Friesland heeft het waterschap alle gemalen aangezet. Ook het Woudagemaal draait op volle toeren. Dit is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

STER Reclame