NOS NieuwsAangepast

VSNU: LSVb zaait paniek om niks

Tienduizenden afhakers onder studenten, dat vreest de Landelijke Studentenvakbond, LSVb. Door nieuwe maatregelen zou studeren voor tienduizen studenten te duur worden. Maar de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vindt dat de studentenvakbond overdrijft. "Wij hebben geen enkele aanwijzing dat zich dat zou voor doen", zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda.

Regels

De nieuwe regels zijn onder andere de langstudeerboete, geen ov-jaarkaart als je te lang studeert en de torenhoge collegegelden voor een tweede studie. Ook wil het kabinet dit jaar de basisbeurs voor studenten die een masteropleiding volgen afschaffen.

Voorzitter van de LSVb, Pascal ten Have, is bang dat studeren alleen nog voor de elite wordt: "Uit verschillende onderzoeken en enquêtes blijkt dat 15 tot 20 procent van de studenten niet gaat doorstuderen als er wordt bezuinigd op het hoger onderwijs en de kosten bij studenten komen te liggen. Op dit moment zijn er 650.000 tot 700.000 studenten. Als je daar die onderzoeken overheen legt, komt dat neer op tienduizenden studenten die door de nieuwe regels niet gaan doorstuderen."

Zwartkijkerij

Volgens de hbo-raad is er geen sprake van een massale leegloop, maar ze merkten wel dat er het afgelopen jaar minder eerstejaars studenten bij kwamen. En er werd juist een toename verwacht. Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU zegt:"Een teruggang van soms wel 50 procent wordt voorspeld, het lijkt mij allemaal zwartkijkerij en niet op de feiten gebaseerd."

De enige afhakers die de VSNU verwacht zijn deeltijdstudenten. Dit zou vooral komen door de langstudeerboete, maar de vereniging is nog in overleg met minister Zijlstra om de boete niet te laten gelden voor de deeltijdstudenten. Zij zien dus nog geen problemen, ze denken dat ze het voor die tijd kunnen regelen.

Door: Elke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl