NOS NieuwsAangepast

Eerste schoonmaakactie op station Nijmegen

De staking van de schoonmakers is vanavond om 18.30 uur begonnen op station Nijmegen. Het station en de treinen worden niet schoongemaakt. Het is het begin van een landelijke actie rond de schoonmaak-cao.

Volgens FNV Bondgenoten wordt het een "domino-actie" die klein begint en zich uitbreidt. Donderdag houdt de vakbond een grote manifestatie bij een bedrijf in Amsterdam. Welk bedrijf dat is, wil de bond nog niet zeggen.

Wel bekend is dat de schoonmakers zich verzamelen in de Bijlmer en via De Pijp naar het centrum van Amsterdam gaan. Voor de manifestatie hebben zich 2000 schoonmakers opgegeven.

De acties gaan volgens FNV Bondgenoten "niet om luxe, maar om voorstellen die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren". Voorbeelden zijn doorbetaling bij ziekte en meer zekerheid voor tijdelijke krachten. Ook willen de schoonmakers met meer respect behandeld worden.

Loonkosten

Volgens de werkgevers betekenen de eisen van de schoonmakers dat de loonkosten met 12 procent stijgen. Zij willen niet verder gaan dan 3 procent.

In 2010 waren er ook acties van schoonmakers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl