De Europese regeringsleiders hebben te laat, te langzaam en onvoldoende gereageerd op de schuldencrisis. Dat zegt oud-premier Wim Kok in een gesprek in het Radio 1 Journaal. Kok blikt daarin terug op de introductie van de euro, 10 jaar geleden.

De oud-premier, die als minister van Financiën begin jaren 90 aan de basis stond van de eenheidsmunt in Europa, vindt dat er destijds niet genoeg harde maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat de schulden van de landen niet verder zouden oplopen. "Maar er was geen politieke meerderheid voor", aldus Kok.

Doorpakken

Hij verwijt de huidige regeringsleiders dat niemand zich echt verantwoordelijk voelt voor de euro. Bovendien vindt hij de besluitvorming te ondoorzichtig. "Ik zie ook angst. Niemand wil het beestje bij de naam noemen. Zeg dan gewoon 'we doen het niet, omdat we de Grieken willen helpen'. We doen het omdat we daarmee ook ons zelf helpen."

Als advies geeft hij de huidige generatie regeringsleiders mee door te pakken. "Ik zie ook wel dat het politieke klimaat broeierig is en dat er een sentiment de kop op steekt van schuilen achter de dijken, maar dat lost niets op. Juist nu moeten we er staan", zegt de ex-premier.

STER reclame