Hypotheek lastig voor ex-kankerpatiënt

Aangepast

Mensen die ooit kanker hebben gehad, hebben de rest van hun leven problemen met het afsluiten van een hypotheek of levensverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ).

Voor het onderzoek werden 3000 ex-kankerpatiënten ondervraagd. Van de genezen patiënten onder de 50 jaar had bijna 60 procent problemen bij het afsluiten van een levensverzekering: de meerderheid werd geweigerd en 20 procent moest een veel hogere premie betalen. Een derde ondervond hinder bij het krijgen van een hypotheek.

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat verzekeraars niet verplicht zijn om iemand te accepteren. De verzekeraars gaan ervan uit dat ex-kankerpatiënten een verhoogd risico lopen. "Een brandend huis kun je ook niet verzekeren", zegt een woordvoerder.

Straf

Volgens onderzoekster Lonneke van der Poll is dat verhoogde risico in veel subgroepen niet meer aanwezig. Ze wijst erop dat er ook door een vroege diagnose steeds meer ex-kankerpatiënten bijkomen, bijvoorbeeld vrouwen die preventief een borst laten afzetten of mensen die preventief poliepen laten verwijderen. "Die worden daar vervolgens voor gestraft", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Bij ziektekostenverzekeringen speelt het probleem niet, omdat die een acceptatieplicht kennen.

STER Reclame