Het Hongaarse parlement heeft twee wetten aangenomen, die volgens het IMF en de EU de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank in gevaar brengen.

Vanwege de wetsvoorstellen werd het overleg met Hongarije over financiële steun begin deze maand opgeschort.

Het Hongaarse parlement stemde met een overweldigende meerderheid voor het omstreden wetsvoorstel. Dat vergroot de greep van de Hongaarse regering op het monetaire beleid van het land. Van de parlementariërs waren er 293 voor, slechts vier stemden tegen.

Grotere invloed

De nieuwe wet breidt het aantal leden van het comité dat het monetaire beleid vaststelt, uit van zeven naar negen. Omdat de twee nieuwe leden worden benoemd door het parlement, waar de regeringspartij Fidesz een absolute meerderheid heeft, krijgt de regering hier nu een grotere invloed op.

Het parlement besloot daarbij ook via een grondwetswijziging tot een fusie van de financiële toezichthouder PSZAF met de centrale bank. Een gevolg daarvan kan zijn dat de huidige centralebankpresident Andras Simor, een tegenstander van het kabinetsbeleid, wordt vervangen door een bondgenoot van premier Viktor Orban.

Politieke beïnvloeding

De EU en het Internationaal Monetair Fonds riepen de Hongaarse regering eerder deze maand tevergeefs op het wetsvoorstel in lijn te brengen met EU-wetgeving, alvorens het in stemming te brengen. De Europese Commissie gaat nu bekijken in hoeverre de wet in overeenstemming is met de Europese regels.

Hongarije heeft onlangs hulp ter waarde van 15 tot 20 miljard euro aangevraagd, nadat het land problemen ondervond bij het veilen van staatsleningen.

De centrale bank keerde zich voorafgaand aan de stemming fel tegen de wetswijzigingen. Volgens een verklaring op de website van de bank brengen deze de stabiliteit van de Hongaarse economie in gevaar. "De nieuwe wetten scheppen ruimte voor politieke beïnvloeding van beslissingen van de centrale bank", aldus de bank.

STER reclame