'Kankercomplot Zuid-Amerikaanse leiders verwerpelijk'

Aangepast op

De Venezolaanse president Hugo Chavez staat niet bekend om zijn subtiele uitspraken over buitenlandse regeringen. Vooral Amerika is regelmatig een doel van de president. Deze week deed hij weer een gevleugelde uitspraak. Hij denkt dat de westerse wereld, specifiek de VS, kanker veroorzaken bij de leiders van Zuid-Amerika.

De afgelopen jaren hebben de presidenten van Brazilië en Paraguay aan de ziekte geleden. Onlangs werd bij Cristina Kirchner, de president van Argentinië, ook kanker geconstateerd. "Het is lastig uit te leggen, maar zou het zo gek zijn als ze een manier hebben uitgevonden om kanker te verspreiden en we er pas 50 jaar later achter komen?", stelt hij in een tv-toespraak die live werd uitgezonden: "Ik wil niemand beschuldigen, maar het blijft vreemd."

Amerika reageert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS noemt de uitspraken van de Venezolaanse president "gruwelijk en verwerpelijk". Verder wil de regering niets zeggen: "Zo'n uitspraak verdient verder geen commentaar."

Amerika is regelmatig het doel van Chavez. In 2006 zei hij dat de Amerikanen naar de hel konden lopen vanwege hun betrokkenheid in Irak. Vorig jaar legde hij de schuld van de aardbevingen in Haïti bij zijn noorderburen. Volgens hem kwam de aardbeving door wapentesten van de VS. In het blok hiernaast staan twaalf gevleugelde uitspraken van de Venezolaanse leider.

Zuid-Amerikaanse leiders met kanker

President Argentië: Cristina Fernandez de Kirchner (58) SchildklierkankerPresident Brazilië: Dilma Rousseff (64) LymfeklierkankerVoormalig president Brazilië: Lula da Silva (66) KeelkankerPresident Paraguay: Fernando Lugo (60) Lymfeklierkanker

Door: Elke