1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Brand verwoest theater van Helmond

In Helmond is theater Het Speelhuis door brand verwoest. Waardoor het vuur even na zes uur is ontstaan in het rijksmonument, is nog niet duidelijk. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het vuur is onder controle en de brandweer is nog enige tijd bezig met nablussen.

Tientallen woningen, waaronder ook de kubuswoningen naast het theater, zijn ontruimd, net als de naastgelegen bibliotheek. Voor zover bekend hebben die gebouwen alleen rook- en waterschade opgelopen. Bij de brand kwam veel rook vrij. Bewoners van de binnenstad van Helmond moesten ramen en deuren gesloten houden.

'Verschrikkelijk'

Het theater, een rijksmonument van architect Blom, moet als verloren worden beschouwd. "Het is verschrikkelijk om te zien. Dit prachtige gebouw gaat volledig in vlammen op", zei burgemeester Jacobs van Helmond eerder op de avond bij Omroep Brabant. "Het is een heel markant gebouw, dat veel wordt bezocht. Aan het einde van het jaar, slechter had het niet gekund."

Over de oorzaak van de brand kon burgemeester Jacobs nog niets zeggen. "Al zou kortsluiting een mogelijkheid kunnen zijn", zei hij.

Kubussen

Het theater is gebouwd naast de achttien kubuswoningen in het centrum van Helmond. Architect Pieter Blom liet zich in de jaren 70 door de bosrijke omgeving van Helmond inspireren tot het ontwerp voor een woud van woningen. Ze bestaan uit gekantelde kubussen die rusten op een betonnen 'stam'. Tussen de stammen kwam een ontmoetingscentrum dat Blom zelf omdoopte tot 'Het Speelhuis'.

Vanavond zou de à capella-zanggroep Montezuma's Revenge optreden in het theater. Hun apparatuur is verloren gegaan in de vlammen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl