De VS heeft Iran gewaarschuwd dat het geen olieblokkade moet beginnen bij de Straat van Hormuz, de toegang tot de Perzische Golf. Door die zeestraat wordt eenzesde van de wereldolieproductie vervoerd.

De Amerikaanse reactie volgt op het Iraanse dreigement van gisteren om de vaarweg af te sluiten als het Westen met oliesancties komt.

De opmerking van Iran werd door de Amerikaanse overheid in eerste instantie afgedaan als retoriek, maar een woordvoerder van de marine voegde er later aan toe dat de Amerikaanse vloot klaarstaat om in te grijpen.

Economische ader

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de Iraanse dreigementen. "Dit is niet alleen een belangrijke kwestie voor de veiligheid en stabiliteit in de regio, maar de Straat van Hormuz is een belangrijke economische ader voor de landen in de Golfregio", zei een woordvoerder van het Pentagon. "De blokkade van een schip of lading zal niet worden getolereerd."

Overigens heeft Iran het dreigement vandaag alweer afgezwakt. Volgens een regeringswoordvoerder is er momenteel geen enkele reden om de Straat van Hormuz af te sluiten.

STER reclame