Het Aviodrome in Lelystad heeft een drukke laatste dag achter de rug. Er kwamen vandaag ongeveer vier keer zo veel bezoekers als op een normale dag.

Onder de bezoekers waren veel ouders met kinderen, maar ook ouderen, die een laatste blik wilden werpen op toestellen waar ze vroeger zelf nog in vlogen. In het Aviodrome staat de grootste collectie burgervliegtuigen van Nederland. De afgelopen weken kwamen zelfs bezoekers uit Zwitserland naar Lelystad uit angst dat ze de toestellen nooit meer zouden zien.

Om 16.00 uur sloot het nationaal museum voor lucht- en ruimtevaart voor de laatste keer de deuren.

Nog steeds hoop

Het Aviodrome werd vorige maand door de rechter failliet verklaard. De afgelopen jaren vielen de bezoekersaantallen tegen en Schiphol en de KLM wilden er geen geld meer in steken. De Libéma Groep uit Rosmalen, eigenaar van pretpark De Beekse Bergen en het Autotron, wilde het Aviodrome overnemen, maar kreeg de financiering niet rond.

Alle 56 personeelsleden worden ontslagen. Daarnaast had het museum een vrijwilligersbestand van 350 vliegtuigliefhebbers. Naar eigen zeggen hebben ze de laatste dag "met een droevig gevoel" rondgelopen.

Toch hoopt het Aviodrome nog steeds op een doorstart. Directeur Niemeijer heeft een oproep gedaan aan iedereen die het Aviodrome een warm hart toedraagt, om het park te steunen.

Unieke collectie

Het museum bereidt inmiddels een veiling voor van de gebouwen en de collectie. Mocht het daar op uitdraaien, dan zal de collectie uit elkaar vallen en is het maar de vraag waar het erfgoed naartoe verdwijnt. Volgens directeur Niemeijer is dat het "slechtst mogelijke scenario".

De voorbereidingen voor de veiling duren ongeveer 3 maanden. Als er dan nog geen zicht is op een doorstart, betekent dat waarschijnlijk het einde van de unieke collectie.

STER reclame