De Tweede Kamer steunt de plannen van minister Schippers van Volksgezondheid om te bezuinigen op de huisartsen. Alleen een groot deel van de oppositie vindt dat Schippers de huisartsen kapot bezuinigt.

De regeringspartijen en de PVV staan achter de bezuinigingsplannen. Ze benadrukken dat ook andere beroepsgroepen die hun budget overschrijden, geld moeten terugbetalen. Minister Schippers zegt dat ze de huisartsen al tegemoet is gekomen. De Kamer wil dat er nu vooral afspraken worden gemaakt voor de toekomst.

Naar aanleiding van het Kamerdebat voeren veel huisartsen vandaag actie tegen de kabinetsplannen voor bezuinigingen op hun praktijk. Tussen 10.00 en 13.00 uur hielden ze hun deuren gesloten. Volgens het organiserend comité doen ongeveer 1000 van de 6000 praktijken mee. Alleen patiënten in nood worden geholpen.

Mailtje

De oproep om tijdens het Kamerdebat niet te werken, komt van een huisarts, die onder collega's een mail heeft verspreid. De beroepsverenigingen mogen huisartsen niet oproepen tot actie.

"Ik maak me erg veel zorgen om de toekomst van het vak en zal daarom het debat via internet te volgen", schrijft de huisarts in zijn mail. "Hiermee hoop ik ook een signaal af te geven naar mijn patiënten. Zij krijgen namelijk in de toekomst slechtere en duurdere zorg door maatregelen van de huidige minister."

Terugvorderen

De minister en de huisartsen steggelen al maanden over bezuinigingen op de huisartsenpraktijken. Die hebben de afgelopen jaren hun budgetten overschreden en dat bedrag wil de minister terugvorderen.

De huisartsen vinden dat principieel onjuist. Ze zijn juist op verzoek van de minister meer taken gaan uitvoeren, stellen ze, omdat ze vaak goedkoper werken dan de ziekenhuizen.

STER reclame