NOS NieuwsAangepast

Journalistenopleiding Zwolle onder vuur

De opleiding journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle ligt onder vuur. De opleiding zou zo te wensen overlaten dat alle diploma's van de laatste twee jaar onderzocht worden.

Volgens onderzoekers die dertig afstudeerscripties hebben bekeken, is het niveau "zeer zorgelijk". De afgestudeerde journalisten zijn volgens de onderzoekers niet hbo-waardig.

Drie van de vijf studenten die vandaag zouden afstuderen aan de journalistiekopleiding in Zwolle krijgen hun diploma's niet. Dat heeft de hogeschool bevestigd.

Mailtje

Een van die drie studenten die vandaag hun diploma zouden krijgen, is Marcel Slofstra. Afgelopen vrijdag kreeg hij een mailtje (pdf) met het slechte nieuws. "Daarin werd mij meegedeeld dat mijn onderzoeksverslag alsnog afgekeurd werd."

Voor dat verslag kreeg Marcel eind september nog een 7. Maar sinds 1 december zijn de regels aangescherpt waaraan die taak moet voldoen. Omdat Marcel nu afstudeert, worden die regels ook op hem toegepast.

Onvoldoende

De strengere regels kwamen er, nadat een visitatiecommissie had vastgesteld dat de lat bij Windesheim te laag lag.

"Twee onderdelen van het vierde jaar, een stageverslag en een onderzoeksopdracht, zijn bij een deel van de studenten als voldoende beoordeeld, terwijl die in hun ogen een onvoldoende hadden moeten krijgen", aldus Albert Cornelissen, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Windesheim.

Accreditatie

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die over de hbo-accreditatie gaat, gaat kijken of de Windesheim-opleiding nog wel in aanmerking komt voor een nieuwe accreditatie. Zonder die goedkeuring mag de hogeschool geen hbo-diploma's journalistiek uitdelen. Windesheim krijgt nu een jaar de tijd om orde op zaken te stellen.

De voorzitter van het schoolbestuur zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat de problemen al aangepakt worden. De school bekijkt welke studenten mogelijk onterecht een diploma kregen en zal hen daarover informeren.

Zij hoeven volgens de voorzitter niet meteen te vrezen dat hun diploma wordt afgepakt. "Maar het kan zijn dat er herstelwerkzaamheden nodig zijn." Zoiets gebeurde eerder al bij Hogeschool Inholland. Studenten die daar onterecht een diploma kregen, konden een opkrikcursus volgen.

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs voert de druk op en dreigt ermee de opleiding journalistiek te sluiten als ze niet snel verbetert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl