Het kabinet onderzoekt of katholieke geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de kerk alsnog kunnen worden vervolgd. Dat zegt premier Rutte in het tv-programma College Tour dat vanavond wordt uitgezonden.

Er leven nog zo'n honderd geestelijken van wie bekend is dat ze zich hebben vergrepen aan kinderen. Ze kunnen nu nog niet worden vervolgd omdat de misdrijven zijn verjaard.

Rutte laat bekijken of het juridisch geregeld kan worden dat dit alsnog gebeurt. Dat hangt onder meer af van Europese wetgeving. Het is zijn ambitie de daders voor de rechter te brengen.

Bezuinigingen

De premier zei verder in het programma dat VVD, CDA en PVV hebben afgesproken om voorlopig niet meer te speculeren over mogelijke extra bezuinigingen tot de omvang van de bezuinigingen bekend is; in februari of maart.

Waarschijnlijk gaat het om 5 à 10 miljard euro, bovenop de 18 miljard uit het regeerakkoord.

De afgelopen tijd bepleitte de VVD meer bezuinigingen op de publieke omroep en de PVV op ontwikkelingssamenwerking. Uit het CDA waren geluiden te horen over beperking van de hypotheekrenteaftrek. "Maar we moeten stoppen met dat soort uitspraken, stoere dingen roepen", zei hij.

Armoede

In het tv-programma College Tour kregen Leidse studenten de mogelijkheid om de premier vragen te stellen. Rutte verdedigde tegenover hen onder meer de besparingen in het onderwijs. Verder zei hij dat in Nederland over armoede spreken volgens hem onjuist is. Over de bijstand zei hij dat "het geen vetpot is, maar ook geen armoede".

STER reclame