Het doek is gevallen voor Saab. Een Zweedse rechtbank is akkoord gegaan met het faillissement van het automobielbedrijf.

Topman Victor Muller van Swedish Automobile zegt tegen de NOS dat de faillissementsaanvraag het gevolg is van een blokkade door de vroegere eigenaar General Motors. Het Amerikaanse bedrijf waar de Nederlandse zakenman het automerk van overkocht, wilde niet dat zijn technologie voor 100 procent in handen komt van een Chinese concurrent.

Saab zit al een tijd in financiële problemen. Het bedrijf, dat begin vorig jaar in handen kwam van het Nederlandse Spyker, had gehoopt een voorschot te krijgen van het Chinese Youngman. Die autobouwer wilde Saab overnemen, maar directeur Muller wist na een nacht onderhandelen de deal niet rond te krijgen.

Om de blokkade van GM te omzeilen, werd een constructie bedacht waarbij een Chinese bank mede-aandeelhouder zou worden. Maar ook die deal ging niet door.

Beurs

Vanochtend werd de handel op de beurs in Amsterdam in het aandeel Swedish Automobile hervat. De handel had precies een week stilgelegen. Het aandeel kelderde bij opening met zo'n vijftig procent en dat liep op tot 62 procent bij sluiting van de beurs.

Een aandeel Swedish Automobile is nu nog 8 cent waard. In januari kostte een aandeel nog ruim 7,50 euro.

STER reclame