AZ lijdt nederlaag bij NAC Breda

Aangepast

AZ heeft weer punten verspeeld in een uitduel. NAC Breda versloeg de koploper, die deze maand al averij opgelopen had bij Heerenveen (5-1) en Excelsior (0-0), met 2-1.

AZ was voor rust sterker, maar het kwam door slordig verdedigen op achterstand; Etiƫnne Reijnen kopte de bal naar Anthony Lurling, die met een fraai stiftje doel trof.

Nadat Pontus Wernbloom een enorme kans op de 1-1 had gemist, had Brett Holman op slag van rust wel succes uit een hoekschop van Rasmus Elm, die in de beginfase zelf de paal had geraakt.

Na de pauze was er meer evenwicht in de wedstrijd, al bleef AZ wel gevaarlijker. Holman liet enkele grote kansen liggen, waarna Milano Koenders in de slotminuut - weer na zwak Alkmaars verdedigen - toesloeg.

Toch trots

AZ-aanvoerder Niklas Moisander was na afloop niet hevig teleurgesteld. "Een beetje maar", aldus de Fin, bij wie er zelfs nog een glimlach vanaf kon. "Dit is voetbal."

De koploper uit Alkmaar verloor onnodig door een late treffer van Koenders, nadat Holman een droomkans voor AZ had laten liggen. "Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat vaak wel'', haalde Moisander een oude voetbalwet aan. "Ik verwijt Brett niks. Het veld was slecht, ik zag de bal stuiteren in zijn richting. Dan kun je een keer missen."

"We hebben dit seizoen al een paar keer geluk gehad. Nu zat het een beetje tegen. Maar we hebben ook veel te slordig gespeeld, vooral in de eerste helft. Toch ben ik blij en trots dat we de winterkampioen van Nederland zijn. Dat had niemand verwacht aan het begin van het seizoen."

Geen verwijten

AZ-coach Gertjan Verbeek sloot zich met zijn visie aan bij Moisander. Het loopt zoals het loopt, was zijn droge conclusie. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar we hoeven elkaar geen verwijten te maken. We hadden zowel met als zonder bal controle over de wedstrijd. We hebben alleen verzuimd afstand te nemen van NAC. Na de 2-1 was er geen tijd meer om de boel te repareren."

"Deze nederlaag doet niets af aan onze eerste seizoenshelft. Daar ben ik heel tevreden over. We hebben boven verwachting gepresteerd. En misschien kunnen we woensdag bij Ajax nog voor een stuntje zorgen", keek Verbeek alweer vooruit naar het bekertreffen van komende week.

STER Reclame