Bij Nederlandse koeien en schapen is een nieuw virus aangetroffen, het Schmallenbergvirus. Vorige maand werd het voor het eerst ontdekt bij runderen in het Duitse Schmallenberg.

Sinds 1 december zijn in Nederland op 20 schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren die het virus blijken te hebben. De lammeren worden geboren met een scheve nek, een waterhoofd of stijve gewrichten. De meesten worden dood geboren of zijn niet levensvatbaar.

Eerder al meldden 80 boeren diarree en koorts bij hun runderen. Van de 50 bloedmonsters van koeien met diarree testten 18 gevallen positief op het Schmallenbergvirus. Inmiddels zijn ook twee misvormde kalveren gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het is nog niet bekend of deze dieren ook besmet zijn met het virus.

'Toename waarschijnlijk'

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van het virus "zeer waarschijnlijk" is. Ook bestaat de kans dat er meer kalveren met afwijkingen worden geboren.

Het RIVM schat op basis van een eerste analyse dat het virus weinig risico oplevert voor de volksgezondheid. Omdat nog niet bekend is hoe het virus zich verspreidt, kunnen er nog geen gerichte maatregelen worden genomen.

STER reclame