Rome zet slijptol in harten

Aangepast

Rome heeft de strijd tegen liefdeskoppels ingezet. Alle hangsloten die liefdeskoppels aan de brug de Ponte Milvio hebben gehangen, als bezegeling van hun liefde, worden verwijderd. De brug in het hart van Rome staat bekend om het aanzicht van de duizenden lucchetti d'amor (sloten van de liefde) die er aan geketend zijn door tortelduifjes.

Duizenden verliefde toeristen en Italiaanse stelletjes hingen al een hangslot, met daarop een liefdesboodschap, aan de brug, als teken van liefde en als aandenken aan het moment dat ze samen op de bewuste plek waren. Om de liefde te verzegelen wordt de sleutel van het slot vervolgens in de onderliggende rivier de Tiber gegooid.

Film

Reden voor de plotselinge hangslothype is de verfilming van de vijf jaar geleden verschenen bestseller Ho voglia di te (Ik heb zin in je). Daarin is een passage te zien waar een jong koppel een slot ophangt op de Ponte Milvio, kust en de sleutel vervolgens in de Tiber gooit.

Maar aan al het goede komt een eind. Zo ook aan het slot op de liefde. Volgens bestuurders in Rome is er "niets romantisch aan het fenomeen en wordt de brug er rommelig en lelijk door." Bovendien is het gewicht van de sloten enorm belastend voor de brug, om maar een indicatie te geven van de enorme aantallen lucchetti d'amor.

Als compromis werd er door de gemeenteraad van Rome toegezegd dat er in de buurt van de Ponte Milvio een locatie komt waar de sloten nu opgehangen kunnen worden. Al verwacht men dat hier geen genoegen mee wordt genomen. Velen zullen gewoon terugkeren naar 'De brug der Liefde.'

Niet nieuw

Niet alleen in Rome worden figuurlijk harten doorgezaagd. Op heel veel andere bruggen wereldwijd is de strijd al ingezet tegen de lovelocks. Zo is de Pont de l'Archeveche in Parijs al eens ontdaan van haar duizenden sloten. Op de Ponte Vecchio in Florence riskeer je zelfs een boete van 50 euro wanneer je betrapt wordt op het ophangen van een slot.

Overigens zijn het niet alleen de liefdeskoppels die er berooid vanaf komen. Ondernemers rondom de Ponte Milvio in Rome hebben geklaagd dat er, door het verwijderen van de sloten, een terugloop zal ontstaan in het aantal toeristen dat er op af komt.

Foto's

Naast de bruggen in Rome, Parijs en Florence zijn er veel meer bruggen waar hangsloten aan worden gehangen. Foto's van de liefdesbruggen vind je hiernaast.

Door: Jurjen