Minister Schippers doet de huisartsen nog een handreiking. Ze verlaagt het bedrag dat ze moeten terugbetalen met nog eens 14 miljoen euro. Daarmee komt de korting die de huisartsen krijgen opgelegd van de minister op 74 miljoen in plaats van de 132 miljoen die was aangekondigd.

Volgens de minister is dit haar eindbod. "Ik heb hiermee een groot gebaar gemaakt en het uiterste gedaan om de huisartsen tegemoet te komen."

Schippers wil geld terug omdat de huisartsen hun budget de afgelopen jaren hebben overschreden. Ook dit jaar gebeurt dat volgens haar. Met de beroepsvereniging heeft ze inmiddels gesprekken gevoerd om te voorkomen dat later weer geld moet worden terugbetaald.

De kosten kunnen omlaag als huisartsen minder vaak doorverwijzen naar de spoedeisende hulp, vindt Schippers. Daarom trekt de minister extra geld uit voor de samenwerking tussen posten voor spoedeisende hulp en huisartsen. Het bedrag is nog niet bekend.

Protest

De huisartsen hebben steeds fel geprotesteerd tegen de terugbetaling. Volgens hen zou die ten koste gaan van de patiënt en veel meer kosten dan het bespaart.

De minister was niet te spreken over die protestactie. Ze noemde het onterecht dat de huisartsen dreigen te snijden in zorg die de patiënt direct treft.

STER reclame