NOS NieuwsAangepast

'Dood Kadhafi lijkt oorlogsmisdaad'

De dood van dictator Kadhafi in Libië was mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat heeft hoofdaanklager Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof gezegd bij de VN in New York.

Moreno Ocampo heeft een brief gestuurd naar de Nationale Overgangsraad in Libië. In de brief vraagt hij hoe het staat met het onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Libië door zowel de rebellen als de Kadhafi-getrouwen.

Het Strafhof wil voor 10 januari antwoord. In mei zal Moreno Ocampo zijn bevindingen aan de VN-Veiligheidsraad presenteren.

"De dood van Muamar Kadhafi is een van de zaken die moet worden opgelost", verklaarde de aanklager tegen journalisten. "Er bestaan ernstige verdenkingen dat het hier om een oorlogsmisdaad gaat."

'Vuurgevecht'

De Libische leider werd op 20 oktober gevangengenomen bij Sirte. Diezelfde dag werd hij doodgeschoten, volgens de raad toen hij per ongeluk in een vuurgevecht terechtkwam.

De Libische raad stemde na internationale kritiek in met een onderzoek naar zijn dood.

Moreno Ocampo zei daar in principe akkoord mee te gaan, omdat het Strafhof alleen zaken oppakt die een land niet kan of wil behandelen.

Zoon

Moreno Ocampo zei ook het lot van de zoon van Kadhafi, Saif al-Islam, op de voet te blijven volgen. Hij werd vorige maand gearresteerd toen hij probeerde het land te ontvluchten.

De raad bood Moreno Ocampo een ontmoeting aan met Saif al-Islam toen hij na de arrestatie in Libië was, maar de aanklager sloeg dat af omdat Saif daar niet om gevraagd had.

Volgens Moreno Ocampo is de nieuwe regering erop gebrand Saif al-Islam zelf te berechten omdat hij de belangrijkste overgebleven leider van het verdreven regime is. Het land wil volgens Moreno Ocampo "laten zien dat ze het beter kunnen dan Kadhafi".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl