De aandacht voor seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk heeft geleid tot vier aangiftes en dertig meldingen bij het Openbaar Ministerie van seksueel misbruik door geestelijken. Maar bijna alle zaken zijn verjaard, waardoor de dader niet meer vervolgd kan worden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Openbaar Ministerie op verzoek van de NOS. Tot nu toe hebben vier mogelijke slachtoffers aangifte gedaan van misbruik. Drie van de vier aangiften zijn inmiddels geseponeerd. In twee gevallen was er sprake van verjaring. In het derde geval was er volgens het Openbaar Ministerie te weinig informatie om iemand als verdachte aan te merken.

Eén veroordeling

Slechts één aangifte heeft geleid tot een veroordeling. Dat was bovendien tegen een koster van de Gereformeerde Kerk in Rotterdam. De 77-jarige man is onlangs veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van jonge meisjes. Behalve de vier aangiften heeft het OM ook dertig meldingen van seksueel misbruik door geestelijken gekregen. Maar al deze meldingen betroffen verjaarde zaken.

Commissie-Deetman

Ook de commissie-Deetman, die onderzoek heeft gedaan naar aard en omvang van seksueel misbruik in de RK-Kerk, heeft volgens ingewijden een tiental meldingen gedaan bij het OM van seksueel misbruik. Waar dit toe heeft geleid, wordt vrijdag bekend als de commissie-Deetman haar eindrapport presenteert.

STER reclame