Google publiceert populairste zoektermen

Aangepast

Britt Dekker, een kale Justin Bieber en lage vliegtarieven. Dat zijn de zaken die de internettende Nederlander afgelopen jaar hebben beziggehouden. Google maakte vanochtend de meest gebruikte zoektermen van 2011 bekend in het eindejaarsrapport Zeitgeist.

Sociale netwerken doen het erg goed. Facebook voert de lijst van meest gebruikte zoektermen aan. YouTube en Hyves volgen op plek 2 en 3. In de top 10 staan ook de verkoopsite Marktplaats en de ING-bank.

Obama en Rutte

Het blonde tv-fenomeen Britt Dekker is verreweg de snelst stijgende persoon in de zoekresultaten, ruim voor de dit jaar overleden Amy Winehouse en Steve Jobs. Het gerucht dat Justin Bieber kaal zou zijn, leidde tot de meest gezochte afbeelding. Op plek twee prijkt het logo van sportmerk Adidas.

De meest gezochte politiek leider was Barack Obama, voor nummer 2 David Cameron. De meest gezochte Nederlandse politicus was premier Rutte. De PVV was de meest gezochte politieke partij.

Nederlanders gebruiken Google vaak om erachter te komen wat de betekenis is van nieuwe woorden, door bijvoorbeeld te zoeken op 'wat is Wordfeud' en 'wat is swag'.

William en Kate

Het huwelijk van prins William en Kate Middleton op 29 april was erg populair op Google. Het evenement is de meest gezochte term gerelateerd aan huwelijk.

Naast het bruidspaar werd ook veel gezocht op Pippa Middleton, het zusje van Kate. Zij staat zowel in de lijst van meest gezochte afbeeldingen, als in de top tien van snelst stijgende zoekopdracht op mensen.

Aanbiedingen

Als het gaat om reizen of uitjes dan zoeken Nederlanders veel op aanbiedingen. 'Lowest air fare' en 'weekendje weg aanbiedingen' zijn populaire zoektermen in die categorie. Ook 'Walibi Holland' en 'Ryanair Eindhoven' scoren hoog.

Tussen de provincies zijn er opvallende verschillen. Zo blijkt de Occupy-beweging in Groningen erg populair, zocht Gelderland het meest op 'aardbeving Nederland' en hield men zich in Limburg vooral bezig met de uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro en het door een storm geplaagde festival Pukkelpop.

Zeitgeist

Het rapport Zeitgeist wordt samengesteld op basis van de analyse van miljoenen zoekopdrachten die Google dagelijks van gebruikers ontvangt.

Naast het rapport, dat een overzicht geeft van de populairste trends in 2011, heeft Google ook verschillende tools waarmee gebruikers wereldwijde zoektrends kunnen ontdekken. Voorbeelden daarvan zijn Insights for Search en Google Barometer.

Meest gezochte zoekopdrachtenSnelst stijgende zoekopdrachtenMeest gezochte afbeeldingen1. Facebook1. Spotnet1. Justin Bieber kaal2. YouTube2. Secret Story2. Adidas logo3. Hyves3. iPhone 53. Bloemen achtergrond4. Online4. iPad24. Ariana Grande5. Google5. Britt Dekker5. Victoria Justice6. Hotmail6. Oh oh Tirol6. Pippa Middleton7. Marktplaats7. Samsung Galaxy 27. Kate Upton8. Weer8.Herfstvakantie 20118. Blackberry Curve9. You9. Ryan Dunn9. Kate Middleton10. ING10. Wordfeud10. Vraagteken

Voor een overzicht van alle lijsten van meest gebruikte zoektermen 2011, klik hier

STER Reclame