NOS NieuwsAangepast

Donner voelt niets voor vrijer Curaçao

Minister Donner voelt er niks voor om Curaçao meer vrijheid te geven. Volgens hem zijn het toezicht op politie, justitie en de staatsfinanciën een voorwaarde voor Curaçao om binnen het Koninkrijk te blijven.

Gisteren zei premier Schotte dat Nederland Curaçao niet zo op de vingers moet kijken.

Toen Curaçao vorig jaar een apart land binnen het Koninkrijk werd, is afgesproken dat er onafhankelijk toezicht wordt gehouden op onder meer de overheidsuitgaven van het eiland. Dat blijft zo wat Donner betreft. Volgens de minister is samenwerking wezenlijk voor het welzijn en de welvaart van de landen binnen het Koninkrijk.

Onafhankelijkheid

De premier van Curaçao is in Nederland voor de Koninkrijksconferentie, waaraan ook minister Donner en de premiers van Aruba en Sint Maarten meedoen. Zijn regering heeft een visioen: Curaçao als onafhankelijk land.

Voorafgaand aan de conferentie zei Schotte dat zijn regering het een natuurlijke stap vindt om optimaal gebruik te maken van de autonome status van zijn land.

Vorige week bleek dat de Tweede Kamer er geen genoegen mee neemt dat Curaçao weigert onderzoek te doen naar de onkreukbaarheid van bewindslieden. Als Curaçao zich niets gelegen wil laten liggen aan afspraken die binnen het Koninkrijk zijn gemaakt, kan het eiland maar beter onafhankelijk worden, zei onder meer PvdA-Kamerlid Van Dam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl