Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten is akkoord gegaan met een omstreden defensiewet. De wet geeft Amerikaanse militairen meer bevoegdheden.

Ze mogen mensen die worden verdacht van het beramen van aanslagen voor al-Qaida gevangenhouden, ook als dat in de VS zelf is. Tot nu toe vallen dit soort verdachten onder justitie.

Senaat

Er is veel kritiek op de wet, vooral van mensenrechtenadvocaten. President Obama had gedreigd de wet met een veto te blokkeren, maar volgens het Witte Huis zijn er genoeg wijzigingen gemaakt. Daardoor is er voldoende ruimte om te bepalen hoe de wet in de praktijk moet worden toegepast.

De Senaat, waarin de Democraten de meerderheid vormen, moet nog akkoord gaan met het voorstel.

Guantanamo Bay

Door de nieuwe wet is de sluiting van Guantanamo Bay-gevangenis op Cuba ook ver weg. Zo wordt het verboden om terreurverdachten uit Guantanamo Bay over te brengen naar de Verenigde Staten. Terreurverdachten worden aangemerkt als 'vijandelijke strijders' en niet als 'criminele verdachten', waardoor ze voor een militaire commissie zullen verschijnen en niet voor het gerechtshof in de VS.

Ook wordt het moeilijker om gevangenen over te brengen naar landen die bereid zijn hen op te nemen. De sluiting van Guantanamo Bay was een belangrijke verkiezingsbelofte van Obama.

STER reclame