'Time-persoon' 2011: de demonstrant

Aangepast

Time Magazine heeft 'de demonstrant' uitgeroepen tot persoon van het jaar. Die heeft namelijk niet alleen zijn eigen ongenoegen kenbaar gemaakt, maar ook de wereld veranderd, vindt Time.

Volgens het Amerikaanse blad is 2011 vooral het jaar van demonstraties. "Massaal en effectief straatprotest was een wereldwijde eigenaardigheid totdat het een jaar geleden plots het bepalende thema werd. De betoger maakte weer geschiedenis", aldus het blad.

Onder 'de demonstrant' schaart Time onder anderen de Tunesische fruitverkoper die zichzelf in brand stak en daarmee min of meer de Arabische Lente ontketende.

Wanhoopsdaad

De 26-jarige Mohammed Bouazizi was een gewone Tunesische jongen met een universitaire opleiding. Na zijn afstuderen kon hij geen werk vinden. Omdat hij inkomsten nodig had, ging hij op straat groente en fruit verkopen. Bij een controle nam de politie zijn spullen in beslag, omdat hij geen vergunning had.

Op 17 december 2010 overgoot hij zichzelf met benzine en stak zichzelf in brand. Bouazizi belandde op de intensive care met ernstige brandwonden. Hij overleed 4 januari dit jaar. De wanhoopsdaad van Bouazizi leidde tot protesten in het hele land

Eervolle vemelding

De Occupy-beweging die in september in de VS losbarstte en daarna de hele wereld veroverde, en de demonstranten in Griekenland die protesteerden tegen de bezuinigingen, krijgen ook een eervolle vermelding.

Time Magazine riep in 2010 Facebook-oprichter Mark Zuckerberg uit tot persoon van het jaar.