Wikipedia op zwart? Oprichter protesteert tegen wet

Aangepast

Het kan zijn dat Wikipedia binnenkort wereldwijd tijdelijk niet bereikbaar is: de online encyclopedie gaat mogelijk even offline. Oprichter Jim Wales wil op deze manier protesteren tegen een wet die in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden in behandeling is. De wet, de Stop Online Piracy Act (SOPA), beschermt auteursrechten op het web.

Als de wet wordt ingevoerd, kunnen sites die illegale content verspreiden maatregelen verwachten. Betalingsdiensten en adverteerders kunnen de opdracht krijgen om geen zaken meer te doen met die sites, of de overheid kan ze zelfs helemaal offline halen.

De wet is natuurlijk goed voor rechthebbenden, maar er is ook veel protest tegen de SOPA. De wet zou te ver gaan en zorgen voor censuur. Ook Wales deelt deze mening. Voordat hij Wikipedia offline haalt, vraagt hij nog wel de mening van bezoekers van de online encyclopedie. Hij laat zijn beslissing niet van de meningen afhangen. Hij stelt de vraag alleen zodat hij weet of de nieuwe wet speelt bij mensen.

Italiƫ

In oktober ging Wikipedia in Italiƫ uit de lucht. De Italiaanse overheid wilde een wet invoeren die websites verplichtte om teksten die voor iemand als beledigend werden ervaren binnen 48 uur te veranderen.

Volgens Wales hielp de actie van de encyclopedie. Toen er werd gestemd in het Italiaanse parlement is de wet niet aangenomen.

Door: Iris