Op het Place Saint-Lambert in het centrum van Luik heeft een man granaten tot ontploffing gebracht en om zich heen geschoten. Twee tieners, een oudere vrouw en een peuter zijn daarbij gedood. Ook de dader is dood. Hij heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd.

In de Belgische media wordt al gesproken over zes doden, maar dat aantal is niet officieel bevestigd.

Bij de aanslag zijn 122 mensen gewond geraakt. Zes mensen zouden zwaargewond zijn.

De aanslag vond plaats om 12.30 uur in de middag. Aan het eind van de middag was de situatie in Luik weer onder controle. Ook was toen onderzocht of er nog explosieven op het plein lagen die nog niet waren ontploft.

Eén dader

De aanslag is het werk van één dader, de 33-jarige Nordine Amrani, een bekende van de politie. Hij werd enkele jaren terug veroordeeld voor drugshandel en wapenbezit. Waarom hij tot zijn daad kwam, is onduidelijk.

Amrani gebruikte drie granaten, een pistool en een mitrailleur. Een van de granaten ontplofte bij een bushokje, waar op dat moment veel mensen stonden te wachten. Er brak grote paniek uit.

Na de aanslag gingen er geruchten dat er meer daders waren en dat ze nog in het centrum van Luik zouden rondlopen, maar die berichten bleken niet te kloppen.

Rampenplan

Het centrum van Luik werd afgesloten en het medisch rampenplan werd in werking gesteld. Op de Place Saint-Lambert was een van de grootste kerstmarkten van België aan de gang en het was druk op het moment van de aanslag.

Nederland stuurde een aantal ambulances naar Luik. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht zijn zes lichtgewonden behandeld. Er zijn geen Nederlanders onder de doden en gewonden.

'We zijn direct gevlucht'

Een ooggetuige sprak telefonisch met het VRT-journaal: "Wij stonden bij de bushalte en we zagen een persoon granaten werpen. Er werd ook geschoten. We hebben verschillende gewonden gezien. Meer konden we niet zien, want we zijn direct gevlucht."

Een andere getuige zei tegen de VRT: "We zagen iemand een handgranaat smijten. We zijn het gerechtsgebouw binnengegaan en er werd in het rond geschoten. We hebben tientallen gewonden in het gerechtsgebouw zien liggen. We hebben maar één dader gezien en hebben gelopen voor ons leven."

STER reclame