NOS NieuwsAangepast

De Jager: geen taboes bij extra bezuinigingen

Minister De Jager van Financiën zegt dat het niet meer de vraag is óf het kabinet extra maatregelen gaat nemen. Het gaat er alleen om in welke mate, zegt hij naar aanleiding van de jongste raming van het Centraal Planbureau.

De Jager zegt dat de slechte cijfers niet onverwacht komen, maar dat het nieuws niet positief is. Het kabinet is niet van plan nu al besluiten te nemen over extra bezuinigingen. Dat gebeurt pas na de ramingen van het CPB van begin volgend jaar. "Bij de discussie is niets uitgesloten en er zijn geen taboes", zegt De Jager.

Noodzaak

Minister Verhagen van Economische Zaken zegt in een reactie op de cijfers van het CPB dat iedereen iets van de verslechterende economie zal merken. Hij zegt dat de noodzaak van het versterken van de economie met deze vooruitzichten groter is dan ooit.

"We zullen moeten kijken naar maatregelen en hervormingen die niet alleen besparingen voor de schatkist opleveren, maar die ook perspectief bieden om beter uit deze zware tijd te komen", zegt Verhagen.

Handen af

Verhagen zegt dat de afspraken in Europa zo snel mogelijk moeten worden uitgewerkt en ingevoerd.

De PVV vindt dat er niet getornd mag worden aan de hypotheekrenteaftrek. "Handen af van de hypotheekrenteaftrek", twitterde PVV-leider Wilders vanmorgen.

Ook de VVD wil niets aan de hypotheekrenteaftrek veranderen. Het CDA vindt dat er nu niet moet worden gepraat over eisen, maar over oplossingen. De partij zegt dat in reactie op de jongste CPB-cijfers.

Uitgemaakte zaak

VVD en CDA zijn het met De Jager eens dat extra maatregelen nodig zijn. Alleen de mate waarin moet nog duidelijk worden. Voor de PVV zijn extra ingrepen geen uitgemaakte zaak.

De oppositie heeft weinig vertrouwen in het kabinet. PvdA en SP zijn bang dat het de economie kapot bezuinigt. D66 en GroenLinks vinden dat er nu echt moet worden hervormd.

Vakbond en werkgevers

Vakbond CNV vreest dat de regering kiest voor nieuwe maatregelingen die de onderkant van de samenleving zullen treffen. Volgens de bond zou er eerst gekeken moeten worden naar structurele hervormingen van bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek en de verdeling van belastingen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen juist niet dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Zij vinden dat de regering voorzichtig moet zijn met bezuinigingen op de korte termijn, omdat het de economie zou kunnen schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl