Kromowidjojo en Zonderland gelauwerd

Aangepast

Turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo zijn in Den Haag verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

Zonderland, die de Jaap Eden in 2009 ook al ontving, werd Europees kampioen op rek en won EK-zilver op brug.

Hij werd verkozen boven schaatser Bob de Jong en schermer Bas Verwijlen.

Kromowidjojo, die in 2009 al eens met de estafettedames tot Sportploeg van het Jaar gekozen werd, won dit jaar op de WK langebaan goud (estafette), zilver (50 meter vrije slag) en brons (100 vrij). Tijdens de WK kortebaan veroverde ze drie titels.

De zwemster kreeg de voorkeur boven wielrenster Marianne Vos en schaatsster Ireen Wüst.

Honkballers beste sportploeg

De Nederlandse honkbalploeg schreef in oktober historie door voor het eerst de wereldtitel in de wacht te slepen. In de finale versloeg het team van coach Brian Farley 25-voudig kampioen Cuba.

De honkballers kregen van de sporters bij het gala in Den Haag meer stemmen dan de shorttracksters Jorien ter Mors, Annita van Doorn en Yara en Sanne van Kerkhof en de estafettezwemsters Inge Dekker, Marleen Veldhuis, Maud van der Meer, Femke Heemskerk en Kromowidjojo.

Voor Farley was de vreugde extra groot, want hij was even daarvoor al tot Coach van het Jaar verkozen. Hij troefde in de verkiezing Roel Verwijlen (schermen) en Jacco Verhaeren (zwemmen) af.

Oeuvreprijs Van der Sar

Doelman Edwin van der Sar, die dit jaar zijn carrière beëindigde, kreeg de Fanny Blankers-Koen Award voor zijn imposante loopbaan.

Thierry Schmitter werd uitgeroepen tot Gehandicapte Sporter van het Jaar. De 41-jarige zeiler greep voor de derde keer de wereldtitel in de 2.4mR-klasse. Schmitter liet de rolstoeltennissers Esther Vergeer en Maikel Scheffers achter zich.

De prijs voor het Talent van het Jaar, die voor het eerst werd uitgereikt tijdens het sportgala, ging naar Dafne Schippers. De negentienjarige atlete, die daarmee in de voetsporen trad van snowboarder Dimi de Jong, eindigde dit jaar als achtste op de prestigieuze meerkamp van Götzis.

Bij de WK in Daegu liep ze een Nederlands record op de 200 meter en miste ze op een haar de eindstrijd. Op de zevenkamp en de 200 meter nomineerde Schippers zich voor de Spelen. De atlete werd boven zwemster Sharon van Rouwendaal en motocrosser Jeffrey Herlings verkozen.