Alsof Poetin nog niet genoeg aan z'n hoofd heeft, doet multimiljardair Prochorov een gooi naar het presidentschap van Rusland. De boomlange Rus lijkt een tegenstander van betekenis. Maar is hij dat eigenlijk wel?

Michail Prochorov is de op twee na rijkste man van Rusland met een vermogen van 13,5 miljard dollar. Eén van zijn bezittingen is de Amerikaanse basketbalclub de New Jersey Nets. Hij werd steenrijk door verschillende topfuncties in de metaalindustrie. Volgens onze correspondent Kysia Hekster in Rusland de eerste tekenen van mogelijke banden met de huidige premier Poetin. "Je wordt niet zomaar één van de rijksten van Rusland, dan moet je eigenlijk wel dikke maatjes zijn met Poetin."

Prochorov liet maandagmiddag op een persconferentie weten dat de beslissing mee te doen aan de verkiezingen, "de belangrijkste van zijn leven was." Maar Hekster twijfelt als de woorden kandidatuur en Prochorov in één zin vallen. "Hij deed namens zijn oud-partij 'De Rechtse Zaak' al eens mee als kandidaat van de oppositie, maar ging toen teveel oppositie voeren naar de zin van het Kremlin en werd teruggeroepen," vertelt ze. "Het kan ook maar zo zijn dat hij wordt opgevoerd door het Kremlin, om tekenen van een democratie naar buiten te brengen. Zo hebben de betogers iemand om op te stemmen, maar kunnen ze aan het einde door een simpel één-tweetje met Poetin buitenspel worden gezet. "

handtekeningen

Voordat Prochorov zich daadwerkelijk kandidaat mag stellen voor het Russische presidentschap moet hij eerst aan een aantal eisen voldoen. De belangrijkste: Twee miljoen handtekeningen verzamelen. Hekster: "Omdat zijn partij niet in het parlement zit, heeft hij die twee miljoen stemmen nodig om zich kandidaat te kunnen stellen. En dat is nog een behoorlijke klus."

Prochorov heeft namelijk niet de juiste papieren om geliefd te raken bij de Russen. "Hij heeft in de jaren 90 zijn kapitaal opgebouwd. In die periode verloor de gewone Rus veel geld, en werden sommigen over hun rug rijk. Dat ligt bij de Russen op z'n zachtst gezegd erg gevoelig."

Stout

Ook heeft Prochorov al de nodige imago-schade opgelopen. Hij werd in 2007 opgepakt in Frankrijk en beschuldigd van het organiseren van een 'stout' feestje. Hij zou illegale prostituees hebben laten overvliegen, maar de politie moest hem na vier dagen weer vrij laten wegens gebrek aan bewijs.

STER reclame