Journalistenvakblad Villamedia heeft Brenno de Winter uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2011. De onderzoeksjournalist krijgt de prijs vanwege zijn primeurs over onder meer de misstanden rond de ov-chipkaart en over de slechte beveiliging van voornamelijk overheidswebsites.

Volgens de jury is het bijzonder hoe De Winter deze belangrijke maatschappelijke thema's op de kaart heeft weten te zetten en roemt zijn volharding en doorzettingsvermogen. Zo kraakte hij eigenhandig de ov-chipkaart, omdat hij geen andere mogelijkheid zag zijn journalistieke punt te maken.

'ICT is niet meer vies'

Op de website van Villamedia zegt De Winter: "In combinatie met dat ik ben uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, denk ik dat je kunt stellen dat ICT niet meer vies is. Ik vind het echt heel gaaf dat het steeds meer als maatschappelijk relevant wordt gezien. Dat is het voor mij al heel lang. Ik ben blij dat ik tussen de oren heb kunnen krijgen dat falende beveiliging over mensenlevens gaat."

De Winter werkt voornamelijk voor de sites Webwereld en NU.nl als freelancer, maar gaf het afgelopen jaar ook regelmatig commentaar op ICT-zaken bij andere media, waaronder de NOS.

Zesde keer

De Journalist van het Jaar wordt gekozen door de redactie en de redactie-adviesraad van Villamedia. De adviesraad bestaat uit Cisca Dresselhuys, Ad van Liempt, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

Het is de zesde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg en het duo Robert Chesal en Joep Dohmen gingen Brenno de Winter voor.

STER reclame