NOS NieuwsAangepast

Higgsdeeltje houdt de gemoederen bezig

De wetenschappelijke wereld is in rep en roer. Het Zwitserse deeltjeslab CERN heeft voor morgen een persconferentie aangekondigd over het onderzoek naar het higgsdeeltje. Zou het vermaarde deeltje nu dan eindelijk gevonden zijn?

Al in 1964 voorspelde de Schot Peter Higgs het bestaan van het deeltje dat het sluitstuk is van het zogeheten Standaardmodel dat de verbanden tussen alle deeltjes en krachten omvat. Maar tot nu toe kon het bestaan ervan nooit worden aangetoond.

Deeltjesversneller

Het higgsdeeltje is een van de fundamentele bouwstenen waaruit ons heelal is opgebouwd. Het zorgt ervoor dat alle andere elementaire deeltjes die we kennen, die ook in ons lichaam alles bijelkaar houden, massa krijgen. "Op de een of andere manier is dat theoretisch heel lastig te verklaren en dat higgsdeeltje is daar een hele goeie, sterke, dwingende kandidaat voor", zegt Jos Engelen, oud-onderzoeksdirecteur van het CERN en nu voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek. "Nu moet eerst keihard worden aangetoond dat het bestaat. Persoonlijk denk ik dat het er is."

Sinds de voorspelling van de Schot zijn wetenschappers met behulp van deeltjesversnellers bezig om het bestaan van het higgsdeeltje aan te tonen. In 2008 werd door CERN de nieuwe LHC-versneller in gebruik genomen, de grootste deeltjesbotser ter wereld. Na een valse start vanwege een technisch mankement, draait de LHC-versneller sinds 2009 op volle toeren en produceert een stortvloed aan meetgegevens.

Gewicht

Uit die meetgegevens zouden nu de eerste aanwijzingen komen over het gewicht van het deeltje. "Een heel belangrijke onbekende is het gewicht van het deeltje. Als je weet hoe zwaar het is, kun je veel makkelijker zoeken. Er is nu een indicatie dat er in een bepaald massagebied iets de kop op steekt", zegt Engelen.

Engelen verwacht niet dat morgen op de persconferentie zal worden aangetoond dat het higgsdeeltje bestaat. "Ik zit er, net als een aantal van mijn collega's, heel diep in. Het zou raar zijn als op een persconferentie iets aangekondigd wordt wat wij niet weten." Wel denkt hij dat er meer bekend wordt gemaakt over het gewicht van het tot nu toe ongrijpbare deeltje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl