Oud-dictator Noriega van Panama zit bijna 22 jaar nadat hij is verdreven in een Panamese cel. Zijn vliegtuig landde gisteravond in Panama-stad, waarna hij naar een gevangenis werd gebracht.

Noriega zat bij aankomst in een rolstoel. De 77-jarige oud-dictator is gedeeltelijk verlamd na een hersenbloeding enkele jaren terug.

Omdat hij graag naar zijn geboorteland terug wilde, had Noriega meegewerkt aan zijn uitlevering.

Drugs

Sinds hij begin 1990 werd verdreven, zat hij vast in het buitenland. Eerst was hij 17 jaar opgesloten in een Amerikaanse cel voor drugshandel, daarna werd hij uitgeleverd aan Frankrijk, onder meer voor het witwassen van drugsgeld via Franse banken.

In Panama is Noriega bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord op politieke tegenstanders tijdens zijn regime in de jaren 80. Mogelijk zal hij voor nog meer misdaden voor de rechter komen.

De kans bestaat dat Noriega zijn straf onder huisarrest mag uitzitten. In Panama hoeven oudere veroordeelden niet de cel in.

Afgezet

Noriega was in de jaren 80 een bondgenoot van de VS, totdat dat land zijn betrokkenheid bij drugshandel niet meer kon negeren. Uiteindelijk zond de eerste president Bush 26.000 manschappen naar het land om Noriega af te zetten.

Bij de invasie kwamen meer dan 500 militairen en burgers om het leven.

Noriega zocht zijn toevlucht tot de nuntiatuur van het Vaticaan, maar gaf zich uiteindelijk over aan de Amerikanen.

STER reclame