In Duitsland is er opnieuw iemand opgepakt in verband met de geruchtmakende Döner-moorden. Het gaat om een 36-jarige man die hulp zou hebben geboden aan de Nationaal Socialistische Ondergrondse, de NSU. Deze rechts-extremistische organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op negen allochtonen en een politieagente. De slachtoffers waren vooral Turken met een kebabzaak en vandaar dat deze moorden de Döner-moorden worden genoemd.

Vijf andere neo-nazi's waren de afgelopen tijd al opgepakt voor de moorden. Twee andere leden van de NSU pleegden zelfmoord. Deze zelfmoorden hebben ervoor gezorgd dat de zaak aan het licht kwam. In het huis van de twee werd bewijsmateriaal gevonden. De verdachte die vanochtend is opgepakt zou een paar keer een huis hebben verhuurd aan de terroristen.

Database

In Duitsland is er geschokt gereageerd op de zaak. Vooral op de politie was veel kritiek omdat de moorden nooit prioriteit kregen ondanks dat de daders vrijwel meteen in beeld waren. Naar aanleiding van de zaak gaf minister Hans-Peter Friedrich van Binnenlandse Zaken een maand geleden al aan dat er een nationale database komen om neonazi's en andere extreemrechtse personen en groepen beter in kaart te brengen.

Duitsland heeft al een bestaande database van islamitische personen die als extremistisch en gevaarlijk worden beschouwd. Een register voor neonazi's zou net als die database door de politie en de inlichtingendienst beheerd moeten worden

STER reclame