NOS NieuwsAangepast

Klimaattop levert mager akkoord op

Op de klimaattop in Zuid-Afrika is een mager akkoord bereikt. Er komen onderhandelingen over de reductie van broeikasgassen door alle deelnemers. Die moeten een klimaatverdrag opleveren dat uiterlijk in 2020 van kracht wordt.

De laatste hindernis was een geschil tussen India en Europa. Europa wilde nu al vastleggen dat toekomstige afspraken bindend zouden zijn. Dat is niet gelukt. Tijdens een hectisch laatste overleg is afgesproken dat pas later over het verplicht nakomen van de afspraken wordt gesproken.

Geen harde afspraken

De top was een dag verlengd, om tot een gezamenlijke slotverklaring te komen. Er bleek grote onenigheid te bestaan over het conceptakkoord.

De Europese Unie, ontwikkelingslanden en eilandstaten die dreigen te verdwijnen onder de stijgende zeespiegel wilden bindende afspraken maken over de vermindering van CO2-uitstoot. Belangrijke vervuilers als China, India en de VS wilden echter alleen vrijwillige toezeggingen doen.

De deelnemers besloten wel het Kyoto Protocol te verlengen. Dat verdrag uit 1997, waarin was afgesproken de CO2-uitstoot te verminderen, zou volgend jaar aflopen. China, India en de VS deden al niet mee aan Kyoto en de andere landen mogen zelf bepalen of ze opnieuw deelnemen. Japan, Rusland en Canada zijn dat niet van plan, hebben ze aangegeven.

Voldoende

Ondanks het uitblijven van harde afspraken noemt de Nederlandse staatssecretaris Joop Atsma de uitkomst van de klimaattop in Durban voldoende. "Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is", laat hij in een verklaring weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl