NOS NieuwsAangepast

Overzicht incidenten 'snelwegschutter'

In augustus en september van dit jaar sneuvelden er op onverklaarbare wijze veel autoruiten op snelwegen in Nederland. Vooral in de regio Rotterdam, maar later ging het ook om auto's op andere snelwegen.

Er waren bijna vijftig incidenten waarbij zij- en achterruiten van auto's knapten. Al snel werd er gesproken over een 'snelwegschutter' die verantwoordelijk zou zijn voor de anders onverklaarbare ruitbreuken.

Het KLPD maakte vandaag bekend dat de snelwegschutter waarschijnlijk niet bestaat. In geen van de getroffen auto's werden kogels of andere projectielen teruggevonden. Uit cijfers van glasschadeherstelbedrijven blijkt bovendien dat er maandelijks veel zij- en achterruiten sneuvelen door steenslag.

Onderstaand een overzicht van alle incidenten met gesneuvelde autoruiten die plaatsvonden in augustus en september van dit jaar.

Harde knal

De eerste 'schoten' vielen op de A13. Op 7 augustus sneuvelden op snelwegen in de regio Rotterdam tientallen autoruiten. De getroffen automobilisten meldden dat ze een harde knal hadden gehoord, waarna hun achterruit versplinterd werd.

Daarna ging het snel. Tussen 7 en 17 augustus kwamen bij de politie Rotterdam-Rijnmond maar liefst 27 aangiften binnen over beschietingen op de snelweg. De politie zette twaalf rechercheurs op de zaak. Ook werd een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Kopieergedrag

Dan blijft het een tijdje rustig, maar op 28 augustus komt er weer een melding binnen van een auto die op de A29 bij de Heinenoordtunnel vermoedelijk beschoten is. De inzittenden van deze auto melden dat ze een zilvergrijze auto, vermoedelijk een Volkswagen Golf, met hoge snelheid zagen wegrijden. De politie gaat op zoek naar de auto, maar die wordt nooit gevonden.

Op 31 augustus zijn er opnieuw twee incidenten. Op de A20 bij Rotterdam en op de A4 bij Leidschendam sneuvelen twee autoruiten. De politie zegt niet uit te sluiten dat er sprake is van kopieergedrag en dat er dus meerdere snelwegschutters zijn. Inmiddels heeft 'de schutter' 37 autoruiten op z'n naam staan.

Verdachten

1 september meldt het KLPD dat er bijna vierhonderd tips zijn binnengekomen over de schietincidenten. Ongeveer dertig tips zouden bruikbare informatie hebben opgeleverd.

Twee dagen later komt het KLPD met het bericht dat er mogelijk helemaal geen snelwegschutter bestaat en dat gezocht wordt naar een andere verklaring voor de gesneuvelde autoruiten. De teller van het aantal meldingen staat dan op 44.

Het aantal meldingen neemt nu steeds verder af. Op 9 september worden nog twee nieuwe gevallen van autoruitschade gemeld op de A12 en de A6. Diezelfde dag worden drie mannen aangehouden die verdacht worden van het incident op de A6. Twee dagen later zijn ze weer op vrije voeten, hoewel ze verdacht blijven van betrokkenheid bij het schietincident op de A6.

De laatste melding is van 14 september op de A4 bij Vlaardingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl