Is de wereld Occupy-moe?

Aangepast

Het Beursplein in Amsterdam ziet er straks weer wat netter uit. Vanochtend om tien uur mocht nog maar een kwart van het Beursplein bezet zijn door de occupy'ers, maar dat kregen ze niet voor elkaar. Daarom ontruimt de politie het nu zelf. Veertien mensen wilden niet meewerken, die zijn opgepakt.

Toeristen, zwervers en drugsverslaafden: Occupy was al tijden niet meer de idealistische beweging zoals hij begon. Voor Amsterdam werd het een lastpost, vooral winkeliers klaagden. Toch bleven de actievoerders in de kou op het Beursplein slapen. Ook in de rest van de wereld krimpt de beweging. In New York, waar het allemaal begon, werd Occupy in november al ontruimd. Ook de occupy'ers in Los Angeles moesten er al aan geloven begin deze maand en in San Fransisco heeft de politie dinsdag alle betogers weggejaagd. Maar ook in Europa wordt een eind gemaakt aan de kampen, zo is er in Parijs niets meer te vinden.

Londen

Toch zijn er nog wat tentenkampen die wel groot zijn, in Londen bijvoorbeeld. Hier hebben ze zelfs oude en lege gebouwen van de UBS-bank bezet. De betogers zijn nu al meer dan 50 dagen aan het protesteren voor de St. Pauls Cathedral. Ze mogen daar tot begin 2012 blijven, maar het liefst ziet Londen de actievoerders verdwijnen. De politie heeft de groepering zelfs onder het kopje 'terroristische/extremistische groep' geschaard. Op deze lijst staan groepen als FARC en al-Qaida.

Over het algemeen zijn er dus minder occupy'ers in tenten, maar online leeft de beweging nog wel. De facebookaccounts van afgeschafte kampen zijn nog flink in gebruik. Zo wordt er in Italiƫ nog flink over Occupy getwitterd. Daar liep het occupyprotest uit op rellen.

Door: Iris