NOS NieuwsAangepast

Nog steeds onveilige kerstverlichting

Door verslaggever Jeroen Schutijser

Een schok van 230 volt of brand in huis. Dat kan gebeuren als de kerstverlichting niet in orde is. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 17 procent van de tot nu toe onderzochte verlichting dit kerstseizoen onveilig was. Overigens verbetert de situatie daarmee wel. Vier jaar geleden lag dat percentage nog op 50.

De NVWA is belast met de controle op onder meer de kerstverlichting. "Die controle begint in de Rotterdamse haven, maar we kijken ook -veel later- in winkels en tuincentra", zegt controleur René van der Zanden. Onveilige kerstverlichting mag niet worden verkocht, maar toch glipt er weleens wat doorheen. "Als de bedrading is beschadigd, kan de binnenkant worden aangeraakt. En dan krijg je een schok. Ook kan er bij een zwakke plek door oververhitting brand ontstaan."

Ledverlichting

Als het goed is, wordt de kans op ondeugdelijke verlichting (uit China) de komende jaren een stuk kleiner. Ledverlichting neemt langzamerhand de plek in van de 'ouderwetse' verlichting. "En led is gewoon veiliger. Omdat je die lampjes niet kunt vervangen. En juist dáár ontstaat altijd het grootste gevaar. Daar kunnen bijvoorbeeld contactjes losraken'', aldus Van der Zanden. "Ledverlichting wordt in de fabriek compleet gesealed en afgemonteerd."

Daarbij komt er steeds meer verlichting op de markt met adapters en transformators, die voor een lagere, ongevaarlijke spanning zorgen. Ook is er verlichting te koop die werkt op batterijen. "En dat is natuurlijk helemaal niet gevaarlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl