De beroemde Amerikaanse gevangene Mumia Abu-Jamal wordt definitief niet ter dood gebracht. De openbaar aanklager van de stad Philadelphia maakte vandaag bekend dat hij niet langer de doodstraf verlangt.

De nu 58-jarige Abu-Jamal was in zijn jeugd lid van de radicale Black Panther-beweging. Hij werd in 1982 ter dood veroordeeld voor de moord op een politieman een jaar eerder.

Beroemdheid

Jarenlang zat hij in de dodencel, terwijl hij beroep na beroep indiende. Daarnaast schreef hij boeken over het gevangenisleven en maakte hij radioprogramma's, waardoor hij ook in de buitenwereld bekend raakte.

Honderden activisten kwamen telkens weer bij de rechtbank opdagen als er een zitting in zijn proces was. Ze vinden dat hij onterecht in de gevangenis zit.

Onder het motto 'Free Mumia' demonstreren ze voor de vrijlating van Abu-Jamal. Acteur Tim Robbins deed zijn best voor hem, net als de Beastie Boys, die met een concert geld inzamelden voor zijn verdediging.

Levenslang

De openbaar aanklager moest door een recente uitspraak van een hof van beroep opnieuw beoordelen of hij de doodstraf zou eisen tegen Abu-Jamal. In overleg met de weduwe van de politieman en de hoofdcommissaris van politie heeft hij besloten dat niet te doen.

De doodstraf van Mumia Abu-Jamal is nu automatisch omgezet in levenslang.

STER reclame