Premier Rutte zegt dat er geen sprake van is dat Nederland meer macht gaat overdragen aan Brussel. Een wijziging van het EU-verdrag moet volgens hem alleen als doel hebben dat de bestaande afspraken over begrotingsdiscipline gehandhaafd worden.

Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer als reactie op eerdere uitspraken van PvdA-leider Cohen.

Verkiezingen

Cohen wil nieuwe verkiezingen als premier Rutte in Brussel afspraken maakt waardoor Nederland bevoegdheden overdraagt aan Europa. Zulke ingrijpende beslissingen moeten volgens Cohen aan de kiezer worden voorgelegd.

Rutte wijst erop dat de afspraken over het begrotingstekort en de staatsschuld dichtgetimmerd moeten zijn. Dat hoeft voor hem niet perse met een wijziging van het Europese verdrag.

Donderdag en vrijdag praten de Europese regeringsleiders in Brussel over nieuwe maatregelen om de euro te redden. Duitsland en Frankrijk hebben al voorstellen gedaan om landen automatisch te straffen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Hiervoor moet mogelijk het verdrag worden aangepast.

Steun

Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig voor een meerderheid. Gedoogpartner PVV is namelijk tegen steunmaatregelen voor de euro.

STER reclame