NOS Nieuws Politiek Aangepast

Bos: Belgen zwijgzaam over Fortis

Oud-minister Bos van Financiën kreeg de informatie over Fortis in 2008 vooral van De Nederlandsche Bank en van zijn eigen ambtenaren.

Van de Belgen hoorde hij weinig over de situatie bij het concern, zei hij voor de parlementaire enquêtecommissie- De Wit. "Wij hadden het idee dat wij de Belgen moesten vertellen wat er binnen Fortis aan de hand was."

Telefoon

Volgens Bos was de verhouding tussen de toezichthouder in Nederland en België rond de steunoperatie voor Fortis niet optimaal. Hij zei dat DNB-president Wellink de hoorn soms een halve meter van zijn oor moest houden als hij belde met zijn Belgische collega.

Afgrond

Verder zei Bos dat hij vindt dat de 16,8 miljard euro die Nederland heeft betaald voor Fortis en ABN Amro een goed en acceptabel bedrag is. Hij zei dat hij de onderhandelingen inging met de inzet om uit te komen tussen 12 en 20 miljard euro. De Belgen gingen eerst uit van 24 miljard.

Volgens Bos moest worden voorkomen dat het Nederlandse financiële systeem aan de rand van de afgrond zou komen. Hij zei dat de schade aan de economie dan veel groter zou zijn geweest. De oud-minister gaf verder toe dat zijn informatie aan de Kamer over de nationalisatie duidelijker had gekund.

STER reclame